Bankier van het Verzet ( Nederlands : Bankier van het Verzet ) is een Nederlandsedramafilm uit 2018 die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd doorJoram Lürsen. Het is gebaseerd op het leven van bankier Walraven van Hall, die het Nederlandse verzet tijdens de oorlog financierde.Het werd de best bekeken Nederlandse film van 2018 en werd genomineerd voor elf Gouden Kalveren , de eerste keer dat een film zoveel nominaties kreeg voor de prijs. De film won vier Gouden Kalveren, waaronder de prijzen voor Beste Film en Beste Acteur. Het werd ook geselecteerd als Nederlandse inzending voor de categorie Beste Buitenlandse Film bij de 91e Academy Awards , maar werd niet genomineerd.
1941
Kort na de Duitse bezetting van Nederland wordt nazi-collaborateur Rost von Tonningen geïnstalleerd als hoofd van de Nederlandse Staatsbank . Walraven "Wally" van Hall, een Amsterdamse financier, ontdekt dat een Joodse collega en zijn familie zelfmoord hebben gepleegd nadat ze het bevel hadden gekregen hun huis over te geven aan de Duitsers . Terwijl Wally hun huis verlaat, komt er een man naar hem toe die hem vraagt of Wally denkt dat het tijd is om "terug te vechten". De man is lid van het verzet , onder de alias 'van den Berg', die een illegaal fonds beheert dat ontsnapte matrozen betaalt om te werken voor de Nederlandse regering in ballingschap . Van den Berg overtuigt Wally om een soortgelijk fonds op te zetten voor leden van het verzet in Amsterdam .
Von Tonningen informeert Wally's broer, Gijsbrecht "Gijs" van Hall, over zijn vermoedens van illegale activiteiten en laat hem weten dat grote coupures uit de circulatie worden gehaald. Wally rekruteert Gijs om te helpen het verzetsfonds te runnen en de twee broers pluggen hun netwerken om het grote coupure geld dat ze al hebben verzameld snel te verspreiden. Ze zijn zo succesvol dat ze besluiten hun web te verbreden en meer geld te verzamelen, nu in kleine coupures. Wally, die de naam "van Tuyl" draagt, roept een vergadering bijeen met verzetsleiders en overtuigt hen om hun financiën te systematiseren door hem als hun bankier te gebruiken. De regering in ballingschap garandeert terugbetaling van dertig miljoen gulden . Von Tonningen rekruteert SS-inlichtingen om de schaduwbank op te sporen die het verzet financiert. Uiteindelijk vangen ze een verzetslid die, onder dwang, Wally's alias onthult.
1944
Verzetskoerier Jeanette Veentra verliest haar zenuwen voor een Duitse patrouille en wordt ontmaskerd terwijl ze pro-Nederlandse kranten draagt. Haar vriend, Jonas van Berkel, pleit voor haar vrijlating, maar de Duitsers zijn op de hoogte van zijn banden met het verzet en bieden een ultimatum: hulp bij het vangen van medeleden of gevangenisstraf. Van Berkel countert en sluit een deal: hij zal helpen bij het opsporen van Van Tuyl als Veentra wordt vrijgelaten.
De regering in ballingschap in Londen geeft opdracht tot een nationale spoorwegstaking. Omdat Wally bijna geen geld meer heeft om de stakende arbeiders te betalen, begint hij een plan. Hij is van plan om staatsobligaties van de Staatsbank te stelen en ze te vervangen door vervalste exemplaren. Op weg om de aankoop van de benodigde inkt voor de vervalsing te regelen, redt een plaatselijke kapper hem ternauwernood van Duitse gevangenneming. De inktverkoper probeert te ontsnappen en wordt op straat door de Duitsers vermoord. Wally is getuige hiervan en besluit onder te duiken.
De Duitsers arresteren en executeren Van den Berg uiteindelijk nadat hij op de deur van een gecompromitteerd verzetshuis klopt. Verschillende verzetsmensen trekken zich terug uit de beweging, uit angst voor hun leven. Van Berkel en Veentra bedenken nog een val die resulteert in de dood van verschillende verzetsmensen en de gevangenneming van Jaap, een naaste collega van de van Halls.
Wally finaliseert de vervalste staatsobligaties en voert het plan uit na veel spanning. Gijs lijkt een groep Nederlandse ambtenaren te ontmoeten die geïrriteerd zijn als ze horen dat hij en Wally meer aan staatsobligaties hebben gestolen dan de overheid aan terugbetaling heeft gegarandeerd. Gijs verzet zich en verklaart dat de ambtenaren geen idee hebben hoe het is onder Duitse bezetting.
1945
In januari 1945 keert Wally kortstondig terug naar huis om zijn familie te bezoeken. Leden van het verzet, waaronder Huub, volgen van Berkel naar een kerk waar hij een Duitse officier ontmoet. Van Berkel vlucht en de officier wordt gedood, maar Huub wordt gevangengenomen. Hij werkt mee, wat de gevangenneming van verschillende andere verzetsleden en de Duitse onthulling van een belangrijke verzetsresidentie mogelijk maakt. Wally wordt ook gevangengenomen, maar de Duitsers realiseren zich niet dat hij van Tuyl is.
Gijs informeert Tilly over Wally's gevangenneming en zegt dat ze moeten onderduiken, maar dat hij de operatie hoe dan ook zal voortzetten. Huub onthult aan de Duitsers dat Wally van Tuyl is. Wally wordt ondervraagd door von Tonningen, maar Wally bespot hem alleen en zegt hem dat hij van zijn comfort moet genieten zolang het duurt. Wally wordt op een rivieroever opgesteld met verschillende andere gevangenen en geëxecuteerd .
Gijs informeert een getroffen Tilly over de moord op Wally. Het verzet vindt en executeert van Berkel. De geallieerden bevrijden Nederland en arresteren von Tonningen. Er wordt gesuggereerd dat hij vermoord is terwijl hij onder bewaking staat; zelfmoord is het dekmantelverhaal.
Het blijkt dat de Nederlandse ambtenaren die met Gijs spraken ministers van het kabinet van na de oorlog zijn die Gijs' verslag van de gebeurtenissen na de feiten horen. Ze vragen waarom ze hem zouden moeten geloven en hij zet een aktetas op tafel en zegt dat elke geldtransactie wordt verantwoord op de administratieve documenten die erin zitten. Als Gijs de vergadering verlaat, vraagt een ambtenaar hem om zijn verhaal niet aan iemand anders te vertellen, omdat het de overheid impliceert in bankfraude . Gijs stemt toe en vertrekt vervolgens de straat op.
- Barry Atsma als Walraven van Hall
- Jacob Derwig als Gijs van Hall
- Pierre Bokma als Meinoud Rost van Tonningen
- Raymond Thiry als Van den Berg
- Steef de Bot als Jonas van Berkel
- Fockeline Ouwerkerk als Tilly van Hall
- Jochum ten Haaf als Jaap Buijs
- Matteo van der Grijn als Huub van Schie
- Ali Zijlstra als Jeanette Veentra
- Götz Schubert als SD-officier Friedrich Viebahn




Aafke Buringh Barry Atsma Fockeline Ouwerkerk Jacob Derwig




Liz Vergeer Matteo van der Grijn Luit Bakker Pierre Bokma

Reactie plaatsen
Reacties